Foto Roel

 

Roel Klaassen

Van jongs af aan heb ik wat met het lichaam gehad. Aanvankelijk vooral via sport. Ik hield me voornamelijk bezig met basketbal en honkbal. Als speler heb ik uiteindelijk het Nederlands honkbalteam gehaald als pitcher. Daarna heb ik jaren als instructeur, coach en teammanager van Jong-Oranje bij de KNBSB met jonge talenten gewerkt. Tevens heb ik nog geruime tijd als internationaal scout gewerkt voor Maior League organisaties. Het lichaam dient in de sport vooral als prestatiemiddel. Ook als fysiotherapeut hield ik mij bezig met het bewegingsapparaat en met name met het behandelen van aandoeningen van delen van het lichaam als nek, rug, armen en benen. Zowel in de sport als de fysiotherapie benaderde ik het lichaam vooral als een object en soort ding waarmee je prestaties kan leveren en waarvan je delen kan behandelen/repareren.

Later als haptotherapeut ben ik mij op een bredere manier gaan bezighouden met het lichaam en wel als subject. Niet het lichaam dat we hebben maar het lichaam dat we zijn, het belevende lichaam. Het lichaam als drager van je emoties en gevoelens. Het lichaam waarmee je jezelf laat zien in de wereld waarin wij leven en dat je vertelt hoe je je verhoudt tot je leefwereld door waar het pluis voelt zich daar naar toe te open en waar het niet-pluis voelt zich van terug te trekken. Deze gevoelssignalen kunnen in onze rationele en prestatiegerichte wereld nog al eens verschillen van wat ons verstand ons vertelt. Lopen gevoel, verstand en gedrag te ver uit elkaar dan gaat dat in ieder geval ten koste van kwaliteit van leven en kunnen mensen uiteindelijk ook ziek worden of gaan leven met de rem erop en daardoor mede verminderd gaan presteren.

Uiteindelijk ligt mijn interesse vooral bij de totale menselijke ontwikkeling en begeleid ik individuen en organisaties om al datgene wat er in potentie aanwezig is in vrijheid tot ontwikkeling te laten komen zowel privé als in hun professionele leven.

Roel Klaassen | LinkedIn